22.8.06

IFLA er kult!

Dette er 2. gongen eg er paa IFLA-konferansen WLIC, denne gongen i Seoul, Soer-Korea. Eg har det saers bra! Eg var jo i Oslo i fjor og, men det vart ikkje det same - budde hjaa kjentfolk, mange nordmenn, mykje aa finne paa i Oslo. No er det konferanse i eitt...

Som sagt: det er saers bra. Hoegdepunktet hittil (no er klokka 16.23 her...) var punktet om copyright-problematikk. Det er berre ein ting aa seie: di meir ein hoeyrer om internasjonale handelsavtalar, di meir skeptisk blir eg! Og saa er det heilt vanvittig aa hoeyre om Mikke Mus-lova... Daa rettane til Mikke Mus heldt paa aa gaa ut paa dato, klarde Disney-konsernet aa lobbe slik at i staden for at intellektuelt arbeid er verna 50 aar etter opphavsmannens doed, er det no verna i 70 aar etter opphavsmannens doed! Mikke skulle eigentleg vori fritt tilgjengeleg i 2003, men p.g.a. Lex Mickey (som vi og fekk i Noreg...) er han verna til 2023!

Dessutan: det er ganske oppsiktsvekkjande at ein tysk domstol har doemt biblioteka til aa slutte aa sende elektroniske kopiar av verna materiale, t.d. tidsskriftsartiklar. No maa det seiast: vi har ikkje den retten i Noreg heller. Det som er sjokkerande er at domstolen eigentleg tykte at det skulle vera forbodi aa kopiere til papir og, men det fekk biblioteka halde fram med p.g.a. at dei hadde gjort det saa lenge utan at nokon hadde protestert foer no. Heilt utruleg...

Elles om Soer-Korea: nordmenn i utlandet snakkar alltid om prisar. Her i landet er det ein ting som er saerleg dyrt i hoeve til Noreg: alkohol! Og det er ikkje billig elles heller, Soer-Korea er definitivt eit av hoegkostlanda i Asia.

2 kommentarer:

Mari sa...

Takk for rapport, Vidar - blogg videre fra utlandet! Og kjemp mot Mikke-loven. Hvorfor skal vi opprettholde de rare, uøkonomiske skillene mellom papir og E? Hvorfor kan vi ikke faxe noter til en musiker som skal ha konsert på en bitteliten naboøy samme kveld, og som håpefullt venter ved faxen på nærbutikken? Og hvorfor må Cliff Richard sulte ihjel fordi honorarene hans nå utgår på dato etterhvert som hitsene foreldes... eh nei, det var visst et eksempel på motpartens rettigheter, eller... hm. Juss neste!

Anita Steigre sa...

Sug til deg alt du kan om opphavsrett og andre artige saker, Vidar! Flott å ha en mann i Soul som kan rapportere til gamlelandet og oss som ikke har muligheten til å reise.