2.10.05

Dugnadsånda brer seg!

Det er fleire og fleire dugnadsprosjekt på gang! Her er eit spanande eitt: LibriVox. Dette er eit prosjekt der folk lagar lydbøker på dugnad! Ein tek utgangspunkt i bøker som er falne i fri, t.d. frå Gutenberg-prosjektet. Poenget er altså: ta ei bok som det ikkje er kopirett på lenger, les henne inn og podcast henne! Dei er opne for bøker på fleire språk òg, ikkje berre engelsk. Ein kunne tenkt seg eit tilsvarande opplegg ut frå Prosjekt Runeberg òg?

Digitale bøker og lydbøker er i vinden no. Sør-Varanger bibliotek er med på ein søknad til Interreg IIIA Kolarctic med mål om å spreie bøker digitalt mellom Noreg, Finland og Russland. Den fyrste og viktigaste delen av prosjektet er eigentleg å få avklart kva høve ein har til å gjera digitale bøker tilgjengelege for publikum. Her er målet òg å utveksle litteratur digitalt mellom dei tre landa, så ulik lovgjeving kan få mykje å seie for utbytet.

7 kommentarer:

Glamourbibliotekaren sa...

Digg! Da skal jeg lese inn følgende publikasjon:
Holter, Jofrid. Opplysningssøking : utvalgte referanseverk. - Oslo : Høgskolen i Oslo, Avd. for journalistikk, bibliotek- og informasjonsfag, 2004. - [2. opplag 2005]. - 88 s

:-) åse

Anita Steigre sa...

Opplysningssøking ut til folket! That's the spirit.

Vi følger spent med i både podcasting og lydbok-prosjektet fremover --

Og det er herlig å registrere at ordet dugnad fortsatt er i full vigør. Jeg syns det hadde en ganske krank periode her på 90-tallet og utover.. og det er fortsatt få som stiller i borettslaget når ordet nevnes.

Ole David Østli sa...

Jeg og min tidligere sjef Cathrine snakket om det en dag. Kanskje podcasting kommer til å gjøre for litteraturen det singleplata gjorde for musikken? Eller gjøre fortellerkunsten til en muntlig form igjen, etter århundrers hyllevarmertilværelse i de håpløst gammeldagse bibliotekene. Nei, nå er jeg utydelig igjen, la meg konkretisere:

1. Alle bøker er naturligvis ALTFOR lange, hvem rekker vel å høre "Mannen uten egenskaper" på vei til jobb i trikk eller på sparkstøtting. Resultat: NOVELLEN er framtida! 3-minutters-novellen blir markedsvinner. 20-minutters-novellen for de riktig avanserte.

2. Hvem som leser blir viktigere enn hvem som har skrevet. Elvis hadde masse hits uten å skrive en eneste sang (korriger meg, Åsepåse!). Hvem skrev Heartbreak Hotel? Bare Åse vet. Så vi får kanskje "Thomas Gjertsen leser Bjørnson (kortversjoner)". Jan Erik Vold slår naturligvis ikke an uansett hva han innbiller seg...

3. Den skrevne teksten blir mindre og mindre forpliktende for den som leser. Det blir teit å lese akkurat som det står, og de store "fortellerne" (oppleserne) er de som improviserer best. Vi vil neppe få lange "laryngalfrikativsoloer" innimellom, men ikke langt unna.

4. Naturligvis: VG-liste! Her vil en del mindre seriøse innslag dominere. Litt uforutsigbart på hvilken måte de blir useriøse, men opptak av lange remser bannskap kjenner vi jo allerede til. Mye i den retningen.

5. [Din forutanelse her]

Glamourbibliotekaren sa...

Til info: Elvis har co-written mange av sine hits, deriblant Heartbreak Hotel - men antagelig har han ikke skrevet noen helt alene.

(FYI - jeg er ikke elvis-leksikon, jeg er musikkbibliotekar..)

Ole David Østli sa...

Hei, Åse! Jeg satt i morges og tok litt tid til å titt på bloggen din. Den er så fin at jeg får tårer i øynene!

Mente jo bare å si at du er veldig kunnskapsrik musikkbibliotekar.

Glamourbibliotekaren sa...

Tusen takk Ole-Dole, det var veldig hyggelig av deg! :-)

(http://bach-beegees.blogspot.com - for de som er interessert i musikk og den slags)

Anonym sa...

News from the Life Sciences Corridor. Awards and Statistics
phentermine cheap discount
Find the acura you are looking for on AutoExtra.com. Search by Zip or browse through the second largest online database of used vehicles