27.10.05

Den rosenrøde....

..forelskelsen! Sukk! I en liten animert figur ved navn Folke som jeg klikker og kikker på og som jeg ønsker meg til bibibliotekets hjemmesider. Det er Umeåregionens bibliotek som har skapt Folke for å vise publikum hvordan de enkelt kan bruke bibliotekets elektroniske tjenester. Og jeg er sjarmert!
Se her: http://tinyurl.com/ad88a

26.10.05

Til lukke, Finnmark!

I utgangspunktet er dette kan hende ikkje ei Bibliotekar i sivil-melding. Likevel: som bibliotekarar som elskarar av det frie ordet, mangfald osb. er det likevel på sin plass å ønskje NRK Troms og Finnmark til lukke. Dei har nemleg fått ein nynorskbrukande journalist som vikar i haust! Ikkje nok med det, ho er nordlending òg. Kan det bli betre? I grunnen ikkje...

25.10.05

Fordoblet læring?

O lykke. I kveld kom det hele to studenter til biblioteket. De sitter så fredelig og leser i dette øyeblikk. Det er en fordobling av tilstrømningen. Hvis besøkstallet skal fordobles hver gang, kommer vi opp i 8 - eller blir det 16? - før jul. Og til påske, det tør jeg ikke engang tenke på. Tusen?

19.10.05

Stigende hundetall i Honningsvåg

Nå er ryktet nådd Hammerfest: Cathrine og valpen er vel framkommet til sitt nye hjem i Honningsvåg. Velkommen begge to! Bibliotekfylket Finnmark gleder seg, og det gjør også tur- og villmarksfylket. Kaffen er klar i Hammerfest når som helst, Cathrine! Tallet på biblioteksjefer med fagutdanning stiger også, og staben på Nordkapp bibliotek utvides. Bibliotekarer både i og utenfor sivil ser fram til godt samarbeid.

14.10.05

Bibliotekserklæring?

Nå har jeg hentet ned en regjeringserklæring på min pc! En liten milepæl i mitt liv, syns jeg nå selv. Sammen med Ctrl- og B-tastene (word-dokument) kan jeg lokalisere fire setningen i dokumentet som innehar ordet "bibliotek", hvorpå en ikke egentlig handler om bibliotek engang. (Ja, helt riktig, museum.) Men så kommer det: "Regjeringen vil føre en aktiv politikk for å styrke folkebibliotekene over hele landet." Ja, dette svinger det av! (ironi, for de som ikke skjønte det.) De skal også "hegne om gratisprinsippet" og "arbeide for at alle innbyggerne skal ha tilgang til gode og framtidsrettede bibliotektjenester." Og så skal de følge opp og styrke fengselsbibiotekene. Det siste vet jeg at min tidligere sjef, Vigdis, blir glad for. Nå er det jo mange måter å tolke "gode og fremtidsrettede bibliotektjenester på". Og hverdagen kommer som kjent til alle, også regjeringspartiene. Men nå skal altså alle innbyggerne ha tilgang til bibliotektjenestene... (gjelder ikke det også innsatte i fengsel? så da kunne de faktisk klart seg med 3 setninger), men altså: er det riktig av meg nå å håpe på at kulturtoget i Finnmark kan ha en fremtid? Tut-tut! Bibliotektjenester til folket! Eller er jeg blåøyd og naiv igjen?

13.10.05

Den barnlige glede, den barnlige skuffelse

Den nesten barnlige glede over å være en god far, kanskje den beste, sto skrevet i ansiktet på ghaneseren som hadde brukt sparepengene fra gud vet hvor mange måneder på å kjøpe en radiostyrt lekebil til sin eldste sønn, og som nå selv sto der med spakene, leende av fryd, sønnen eksploderende av iver - "få prøve! få prøve!" - ...
Støyen var kort sagt uutholdelig for den middelaldrende damen i tredje og helst ville bodd langt borte fra niggerbyen Grønland med alle drittungene. Nå sto hun og peivet med armene, slitne rynker i panen og ropte til ingen nytte: "Kan du holde opp!? Jeg prøver å sove middag".
Ghaneseren skuffet, sint og lei seg. Middagshvil! Som en drøm som brast. Ropte og bannet og sa ugjentakelige ting til den latende rasismens opprettholdelse og fremme.
Det var nesten litt hjerteskjærende å se på.

...for Bibliotekar i Sivil excl., dette var et lite postkort fra rotløshetens hjerte.

11.10.05

Biblioteket som ville være læringsarena

Om kvelden trer bibliotekarene ut av sivil og blir studentenes venner (gammelt ordningsord). Iallfall i Hammerfest, der biblioteket nå holder kveldsåpent, eksklusivt for studenter. Visjonen er at det skal myldre stillferdig av voksne mennesker i ferd med å utøve livslang læring. Virkeligheten er ikke helt der ennå. Men kveldens ene student er til gjengjeld svært glad for å slippe å sitte hjemme og lese, for der står forstyrrelsene i kø. Mens hun leser på lesesalen, bestiller vi flere bøker fra pensumlista hennes. Vi håper å glede flere etterhvert! Men hvordan skal vi få dem til å komme? Vi har vært i avisa, vi deler ut fargeglade lapper, og vi er tålmodige - noen flere gode tips?

Here are the votes...

I en undersøkelse bestilt av Bibliotekar i sivil, fra poll.com, kommer det frem at "hyllevarming" er det nobleste kriteriet for å kassere bøker, med 32% av stemmene. På en tett andreplass finner vi kriteriet "bokas slutt" (med 26%). Det er totalt 34 som har deltatt i undersøkelsen, av disse har antagelig sivilistene gitt opptil flere dobbeltstemmer.. Det får så være!

Her er lista:
1. Hyllevarming, 2. Bokas slutt, (delt)3. Kvadratrot og Kombinasjon av alle, 5. Skjønn 6. Prosent

Så ærede bibliotekarer: Ut og kast!

2.10.05

Dugnadsånda brer seg!

Det er fleire og fleire dugnadsprosjekt på gang! Her er eit spanande eitt: LibriVox. Dette er eit prosjekt der folk lagar lydbøker på dugnad! Ein tek utgangspunkt i bøker som er falne i fri, t.d. frå Gutenberg-prosjektet. Poenget er altså: ta ei bok som det ikkje er kopirett på lenger, les henne inn og podcast henne! Dei er opne for bøker på fleire språk òg, ikkje berre engelsk. Ein kunne tenkt seg eit tilsvarande opplegg ut frå Prosjekt Runeberg òg?

Digitale bøker og lydbøker er i vinden no. Sør-Varanger bibliotek er med på ein søknad til Interreg IIIA Kolarctic med mål om å spreie bøker digitalt mellom Noreg, Finland og Russland. Den fyrste og viktigaste delen av prosjektet er eigentleg å få avklart kva høve ein har til å gjera digitale bøker tilgjengelege for publikum. Her er målet òg å utveksle litteratur digitalt mellom dei tre landa, så ulik lovgjeving kan få mykje å seie for utbytet.